(English) Pressure testing machine, hydrotest procedure for tanks

Nyomáspróba gép kiválasztása

Nyomáspróba padjaink között számos típust megtalálhat. Ezért könnyű belebonyolódni a választásba. Hogy ezt elkerüljük, s spóroljunk Önnek, az ideális nyomópad kiválasztásában írtuk meg ezt az összehasonlító anyagot. A legmegfelelőbb víznyomáspróbázó gép kiválasztását megteheti a következő területekre:

 • tűzoltókészülékek nyomáspróba gép
 • alacsony nyomású gázpalackok víznyomáspróbázója
 • magasnyomású ipari gázpalackok vizsgálata

A víznyomáspróba gépek használatát, a használat ciklusleírását szintén megtalálhatja a cikkben.

 

Gázpalack és tűzoltókészülék nyomáspróba gépek összehasonlítása

Gázpalack és tűzoltókészülék nyomáspróba gépek összehasonlítása

Nem könnyű a megfelelő nyomáspróba gép kiválasztása, amely megfelel az elvárásainak

Általában a gázpalackokat a normál üzemi nyomásuk másfélszeresén vizsgáljuk.  Egy 200 baros gázpalackot 300 barral próbázunk. A nyomáspróbát vízzel végezzük el. A gázokkal ellentétben a folyadékok csak nagyon kis mértékben nyomhatóak össze. Ezért ha egy gázpalack nem is bírná aki a nyomáspróbát, akkor sem robbanás következik be, hanem csak maximum vizes lesz a gép környezete. A mi gépeink víznyomáspróba folyamatának elvégzésében segítenek, különböző automatizáltsági fokon. A fenti táblázat minden fő adatot tartalmaz a kiválasztáshoz. A táblázat tartalmaz nyomásadatot, gázpalack méreteket és termelékenységi, kapacitás adatokat is.

Porral-oltó palackok ellenőrzése

A porral-oltó készülékeket általában 10-15 bar nyomás alá helyezik. Ezért az itt használt tartályok nyomáspróbázásához elegendő az 50 bar. Általában itt mobil megoldásokat javaslunk, ezért a munka a helyszínen is el lehet végezni. A mi mobil termékkínálatunk a következő:

 • HT35
 • N7/1FH-E
 • N7/1FH-E AA (a modell már tartalmaz egy légbefúvót is a tűzoltótömlők belső szárításához)

CO2 tűzoltókészülékek nyomáspróbája

A széndioxiddal oltóknál már magasabb nyomású gázpalackokkal találkozunk.  A széndioxid mind cseppfolyós mind gázállapotban megtalálható a tartályon belül. A gáz és folyadékállapot együttesen stabil nyomást hoz létre (67,5 bar), amely csak a hőmérséklet befolyására változik. A széndioxiddal oltó készülékek palackjai általában 250 bar próbanyomással (esetleg 212 bar) próbanyomással rendelkeznek.

Alacsony nyomású ipari gázpalackok nagy mennyiségben

Alacsonnyomású ipari palackok probázásához FIT50-LOW gépet ajánljuk amely teljes automata módon elvégzi a vizsgálati folyamatot! A gépert már optimalizáltuk a hegesztett karimák kezelsére. A befogó szerkezet a gyors és biztos  csatlakozáshoz lett kifejlesztve. A FIT50 sorozat magasnyomású tagjai is használhatók alacsony nyomású palackok kis mennyiségű próbázásához de ott a hegesztett karima a nagy átmérő mindig egyedi kézi extra munkát igényel, amiért nagy mennyiségű alacsony nyomású palackhoz nem ajánljuk.

 

Magasnyomású sorozat nagy mennyiségű munkavégzéshez FIT sorozat

A magasnyomású FIT sorozat 4 fő verzióban készül:

Nyomáspróba pad FIT sorozat verziói

 1. FIT50: félautomata nyomópad. 6 palack egyidejű vizsgálatát teszi lehetővé minden ciklusban.
 2. FIT50-DUO: félautomata nyomópad. 6+6 palack egyidejű vizsgálatát teszi lehetővé minden ciklusban.
 3. FIT-6-EVO: automata nyomópad. 6 palack egyidejű vizsgálatát teszi lehetővé minden ciklusban.
 4. FIT-6 DUO-EVO: automata nyomópad. 6+6 palack egyidejű vizsgálatát teszi lehetővé minden ciklusban.

Működési elvek a gázpalackok nyomáspróbájának elvégzésekor

FIT50

A gép lehetővé teszi hogy megtöltsük a gázpalackokat vízzel, nyomáspróbát elvégezzük, majds a palackokat kiürítsük. A nyomáspróbához felhasznált vizet a vásárló működési utasítása szerint akár újra fel lehet használni, akár ki lehet ereszteni.  Az operátor kézzel  cserléi le a palackokon a töltő- , nyomáspróbázó- és ürítő- fejeket minden lépés előtt.

 • CIKLUSIDŐ: a nyomópad 6 db 50 literes palackkal történő megtöltése, a 300 baros nyomáspróba elvégzése, majd a palackok ürítése körülbelül 12-15 percet vesz igénybe. Ennek megfelelően a 24 gázpalack vizsgálható meg óránként.
 • SZÁRÍTÁS: a nyomáspróbát követően a palackokat meg kell szárítani. A javasolt szárítógépeink: CIL modell vagy DRY-VAP modell.

FIT50-DUO

A gép a FIT50 működési elvéhez hasonlóan dolgozik. A fő különbség az, hogy a FIT50-DUO gépet két gázpalackfordítóval szereltük fel. Ennek eredményeként az operátor felvátlva tud dolgozni az egyes és kettes inverteren. A két palackfordítós működés növeli a termelékenységet, s lehetővé teszi, hogy a szárító rendszert integráljuk a nyomópadba (lásd később a szárító rendszerek leírásánál).

 • CIKLUSIDŐ: FIT50-DUO géppel 42 db gázpalack/óra (50 liter) tesztelhető 300 baron 2 operátorral.
 • SZÁRÍTÁS: a nyomáspróbát követően a palackokat meg kell szárítani. A javasolt szárítógépeink: CIL modell vagy DRY-VAP modell.

FIT-6-EVO

A gép lehetővé teszi hogy megtöltsük a gázpalackokat vízzel, nyomáspróbát elvégezzük, majds a palackokat kiürítsük. A nyomáspróbához felhasznált vizet a vásárló működési utasítása szerint akár újra fel lehet használni, akár ki lehet ereszteni.  A kezelőnek kézzel fel kell csatolni a gázpalackokra a töltő/teszetlő/ürítő fejet. A töltő/tesztelő fej speciálisan tervezett csatlakozó, amely lehetővé teszi hogy pillanatokaon belül minden csavargatás nélkül az operátor képes legyen a palack felcsatlakoztatásához. Ezzel termelékenységet növelünk és operátori időt spórolunk meg.

 • CIKLUSIDŐ: a gép 6 db, 50 literes palack 300 barral történő megtöltése, a nyomáspróba elvégzése, majd a palackok ürítése körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ennek megfelelően a 30 gázpalack vizsgálható meg óránként.
 • SZÁRÍTÁS: a nyomáspróbát követően a palackokat meg kell szárítani. A javasolt szárítógépeink: CIL modell vagy DRY-VAP modell.

FIT-6DUO-EVO

A gépnek a FIT-6-EVO modellel megegyező működési elve van. A fő különbség az, hogy a FIT50-DUO gépet két gázpalackfordítóval szereltük fel. Ennek eredményeként az operátor felvátlva tud dolgozni az egyes és kettes inverteren. A két palackfordítós működés növeli a termelékenységet, s lehetővé teszi, hogy a szárító rendszert integráljuk a nyomópadba (lásd később a szárító rendszerek leírásánál).

 • CIKLUSIDŐ: FIT50-DUO géppel 54 db gázpalack/óra (50 liter) tesztelhető 300 baron 2 operátorral.
 • SZÁRÍTÁS: a nyomáspróbát követően a palackokat meg kell szárítani. A javasolt szárítógépeink: CIL modell vagy DRY-VAP modell.

 

Szárító rendszerek FIT sorozathoz

A következő gázpalack szárító gépek érhetőek: CIL6/10 vagy DRY-VAP.

CIL6/10

A működési elv a következő: forró levegőt fújunk a gázpalackba. Két módon használható a CIL szárító gép. Használhatod ezt a nyomópróba pad mellett, vagy a szárítót integrálhatjuk is a FIT sorozatú nyomópróba padba. Ha a gépet a próbapad mellett használjuk, akkor az operátornak a próbázott gázpalackokat kézzel át kell mozgatni a próbapadtól a gázpalack szárítóhoz. Ha a szárítót integráljuk a nyomáspróbázó gépbe akkor a próbapad a nyomáspróbát követően függőleges pozícióban a szárítást azonnal elvégzi. 6 db 50 literes gázpalack megszárítása körülbelül 18 percet vesz igénybe. Ha a CIL gépet integráltuk a FIT nyomópadhoz, akkor a szárítási ciklus alatt a gép használata nem lehetséges. Ez csökkenti a FIT gép termelékenységét. Ha a CIL szárító a FIT mellé kerül letelepítésre, akkor a CIL szárítási ideje nem befolyásolja a FIT gép teljesítményét.

2 db CIL gázpalack szárító telepítése tud a FIT gép teljesítményével azonos szárítási teljesítzményít garantálni. Ha a CIL integrálásra kerül, akkor a FIT nyomópróbapad teljesítménye a szárítási idővel csökken. Azok a vásárlók akik a CIL szárítógép integrálását kérik, általában a FIT50-DUO nyomópróba padot választják. Ezzel lehetővé válik, hogy amíg az egyik palackfordítón a palackok száradnak, addig a másik palackfordítón történik a gázpalackok nyomáspróbája. Az így történő felváltva történő munka operátori időt takarít meg.

DRY-VAP

A működési elv a következő: először forró száraz gőzt fújunk a gázpalackokba majd forró száraz levegőt. A DRY-VAP csak a nyomópadba integrálva szállítható. Minden FIT modellt tudjuk DRY-VAP szárítással szerelni. A gázpalackok fejjel lefelé száradnak, miután a gázpalackok kiürítése megtörtént. 6 db 50 literes gázpalack megszárítása körülbelül 9 percet vesz igénybe. Azok a vásárlóink akik a FIT-6DUO-EVO + DRY-VAP gépet használják, 1 operátorral képes 30 gázpalackot nyomáspróbázni óránként. A DRY-VAP biztosítja a nagyfokú szárítási teljesítményt. A gázpalackokban mért maradék nedvesség szintje a DRY-VAP haszánlatát követően átlagosan 40 PPM 50 bar Nitrogén.

Speciális gép

Amennyiben szükséges a gázpalack alakváltozásának vizsgálata mind a nyomáspróba alatt vagy a nyomáspróbát követően úgy ajánljuk a WINJ72 vízköpenyes nyomáspróbázó gépünket. A gép méri és opcionálisan rögzíti a gázpalack alakváltozásának mértékét. A gép 1 vízköpenyt képes kezelni egyidejűleg. A próba körülbelül 1 órát vesz igénybe palackonként. Ezért a vevők általában 2 vízköpenyt szoktak haszánlni. Amíg az egyik használatban van, addig a másik palackot elő tudják készíteni.