Conveying Line | Gas Cylinder Handling Equipment

Egyedi gázpalack továbbító konvejor sor

Gázpalack továbbító sor több gázpalack a soron

Gázpalack továbbító sor több gázpalack a soron.

Reading Time: 2 minutes

Last Updated on 4 év by

A feladat

Létrehozni egy 15 méteres gázpalack szállító sort, amely félautomata módon elvégzi a palackok jelölését, s a vízszintes konvejor sorról a függőleges konvejor sorra történő automatikus felakasztást is.


3 dolgozó helyett 1 dolgozó

A korábbi 3 fő helyett (beütés 1 fő, palack mozgatás 1 fő, felakasztás 1 fő) az ezen a területen szükséges dolgozók száma lecsökkent 1 főre. A dolgozóhiány miatt a felszabaduló munkaerő más területen használható.

Beépített funkciók

  • pályára billentés
  • félautomata gázpalack feliratozás pontgravírozással
  • gázpalack jelölés ellenőrzése távolról monitoron
  • konvejorpályák találkozásának a kezelése (vízszintes és függőleges) – átadó híd
  • hibás beütés selejtezési ág
  • automatikus pozícionálással felakasztással

Lean

Kezdetektől figyelembe vettük azt, hogy a megmaradó operátor munkatartalma beleférjen az elvárt ütemidőbe. Az operátori munkákat felmértük a kezdeteknél s a gép tervezésénél mindezt figyelembe vettük. A munka tartalom, a mozgások a távolságok össze lettek hangolva.

Végkövetkeztetés és eredmények

  • Költségcsökkentés: természetesen a felszabaduló létszám más területeken vált használhatóvá.
  • Stabil kihozatal: A dolgozók munkája ütemezetté vált. A palackok adott ütemidő alatt elindulnak, a korábbi ingadozó teljesítmény kiegyensúlyozott lett.
  • Puffer kiegyenlítő szerepe: mivel a mi sorunk jelenleg gyorsabb mint a következő művelet, ezért a soron lévő palackok egy pufferként is működnek, ami további stabilitást adott a folyamatnak.

Videók

[:hu]Gázpalack konveyor sor eredeti tervek, 3D modell[:en]Gas cylinder conveyor line original design 3D modell[:]

Tervezés: Az eredeti tervekről egy gyors videó összevágás. Sok minden változott, sok apróságot kellett időközben megoldani amit a különböző palackformák hoztak elő.

[:hu]Gázpalack átadás a hídon[:en] Gas cylinder processing over the bridge[:]

Gázpalack átadási híd: A pályánk nyomvonalán keresztül halad egy felső akasztású konvejor-pálya. A vezérlésnél figyelni kellett az ütközés elkerülésére, s a mechanikai szerkezetet úgy kellett kialakítani hogy kinyitható és visszahúzható legyen.

Gázpalack pozicionálás – forgatás: A palackot olyan helyzetbe kell hozni hogy a másik konvejor-sorra felakasztható legyen. Optikai érzékelőket használtunk. A talpas palackokkal itt is meggyűlt a bajunk.

[:hu]Gázpalack automatikus felakasztás[:en] Gas cylinder automatic hanging[:]

…és végül a gázpalack felakasztása: A kézi felakasztás helyett össze kellett hangolni a két konvejor mozgását. Nagy súlyok, nagy erők dolgoznak ezért a csillapításokra és a munkavédelemre is nagyon figyelni kellett. A hosszú gázpalackok és a rövid palackokfelakasztásánál külön rendszert kellett haszánlni a magassági korlátok miatt. Az gázpalack utolsó 10 cm-ért nagyon megküzdöttünk.

[:hu]Gázpalack felbillentés, betöltés[:en] Gas cylinder tilting, loading[:]

Gázpalack pályára billentése: A gázpalackok pályára történő billentése. Fénysorompóval védett munkaterület. A vizszintes helyzet elérésekkor rábillentjük a palackot a pályára.

[:hu]Gázpalack beütés oldalsó nézet gyors beállítás[:en]Gas cylinder marking side view fast setup[:]

[:hu]Gázpalack beütés elölről[:en]Gas cylinder marking from front[:]

[:hu]Gázpalack beütés minőség ellenőrzése monitoron[:en]Gas cylinder marking quality check on display[:]

A gázpalack beütése: A gázpalackok időszakos vizsgálatánál szükséges a vizsgálatot igazoló feliratok elhelyezése a gázpalack nyakán. A dolgozó egy gyors (10 mp) beállítását követően a gép pontgravírozással jelöli a palackokat. A dolgozó munkáját görgők, gyors szorítók, lézer jelölők segítik. A palackot rögzítjük, az ajtó csukódásával a jelölés automatikusan megtörténik. A jelölés minőségét a dolgozónak el kell fogadni. Ez történhet akár a palack mellől akár monitoron keresztül a feladó pozícióból.