[:hu]Gázpalack belső tisztítás technológiák, sörétezés, homokszórás[:en]Read Ultimate Guide To Gas Cylinder Inner Cleaning[:]

Gázpalackok belső tisztítása

Gázpalack belső sörétezése

Gázpalack belső sörétezése

Reading Time: 4 minutes

Last Updated on 1 év by Lajos SZABÓ

Gázpalackok belső tisztasága miért fontos? Hogyan szennyeződnek a gázpalackok? Milyen veszélyeket rejt ez? Hogyna lehet kellően megtisztítani a palackokat?


 

Nagy értékkel játszunk!

Akár élet, akár gázpalack akár értékes gáz!

Miért kell megtisztítani a gázpalackok belsejét?

Söröshordók

Söröshordók

 1. Vannak olyan esetek mikor a hivatalos nyomáspróbnál a gázpalack belsejét megfelelő tisztítás nélkül nem lehet megvizsgálni, s nem lehet róla eldönteni hogy annak további használata biztonságos e vagy sem. Ha nincs tisztítás akkor a palack selejt!
  Búvár gázpalackkal

  Búvár

 2. Búvárkodásnál, vagy tűzoltók légzésvédelménél a gáz közvetlen érintkezébe kerül a szervezetünkkel. A belső szennyezettség egészségkárosító lehet, vagy akár azonnali vészhelyzeteket is előidézhet. Senki ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy a víz alatt tömítődik el a búvárpalackjának szelepe, egy belső szennyeződés miatt! Van olyan szakmabeli ismerősöm aki azt mondja hogy ő csak olyan búvárpalackkal merülne, amit ő tartott karban és tisztított ki!
 3. A nagyobb gázgyárak mint például a Linde, Messer, SOL, bizonyos felhasználási területeken kötelezően előírják a gázpalack belső tisztítását. Ilyen lehet az élelmiszeripar (élelmiszeripari széndioxid, élelmiszeripari nitrogén…), vagy akár az egészségügy (egészségügyi oxigén, egészségügyi dinox…). A Luxfer Gas Cylinder az alumínium palackjait a magas belső felületi tisztasággal hirdette, s sikeres kampányuk volt Angliában azzal hogy ettől nem lesz rozsda ízű a sör!
 4. A gázpalackok belső felületi tisztasága a nagy tisztaságú gázok és gázkeverékek töltésénél fontos! Nem mindegy hogy egy adott gáz – amely értéke sokszorosa a gázpalack értékének – 6 hónapig tartja meg stabilitását vagy 2 hónap után ki lehet dobni!

A fent felsorol esetekben a gázpalackok belső tisztítása jelentős költséget tud megspórolni az ügyfelek részére.. A gázpalack továbbra is használatban maradhat. A palack haszánlata egészséges, biztonságos. A laborok kalibráló állomások biztosak lehetnek hogy a gázt tovább használhatják.

Hogyan és mi szennyezi a gázpalack belsejét?

Az acél gázpalackoknál legfőbb gond a belső felületi korrózió. A nedvesség több módon belekerülhet a gázpalackba. Láttam és tartottam karban olyan gázpalackokat amelyekbe télen belefagyott a jég. Volt olyan amelyikbe nem fagyott bele semmi, mert 1-2 liter olaj jött ki belőle. A legfőbb gond, a nem megfelelő tárolás és használat. Ezek közül csak néhány példát említenék:

 1. Nyomáspróba után történő nem megfelelő szárításnál. A víznyomáspróbapadról lekerülő, kiürített gázpalackok falán, fenekén akár még 0,5-1 liter víz is lehet
 2. Lehűlésnél magas páratartalomnál akár levegő nedvességtartalma is kondenzálódhat a gázpalackban.
 3. A alacsony hőmérsékletnél az üres gázpalackba nedvesség kerülhet akár egy nem elzárt szelepen keresztül is!  Még a betekert műanyag dugó sem védi meg a gázpalack belsejét a  víztől ha azt kültéren tárolják szelep nélkül.
 4. Ha a szelep nem RPV  (Residual Pressure Valve – azaz maradék nyomásos) kialakítású. A gázpalack tartalmát teljes egészében kiüríthetik. Ekkor egy CO2 gázpalackban akár még sör is Cola is megfordulhat! Nitrogén palackokban régi elavult töltőgépből, technológiákból akár olaj is kerülhet.
Gázpalack belső sörétezése

Gázpalack belső sörétezése

Milyen megoldások vannak?

Mechanikai billegtetés, forgatás koptató anyagokkal

A technológia már elavult. A módszer lenyege, hogy a gázpalackok besejébe koptató anyagokat öntünk (rúd, szemcse) s a palackokat minimum 1 órán keresztül (de inkább több órán keresztül) elkezdjük forgatni, billegtetni. A mechanikai mozgás as a gravitáció, az ütődések miatt a palack belseje tisztul. Lassú nehézkes, nem ad át kellő energiát! Murphy törvénye alapján a gázpalack mindig ott tisztul ahol nem kellene. Van egy olyan verziója is ennek a rendszernek, mikor egy rúdon láncot vezetünk a palack besejébe, a láncot elkezdjük pörgetni.

Homokoszóró öltözet, szkafander

Homokoszóró öltözet, szkafander


ICS1850 gázpalack belső tisztító gép gázpalack fordító és mozgató egységgel

ICS1850 gázpalack belső tisztító gép gázpalack fordító és mozgató egységgel

Homokszórás

Legelőször ilyen technológiával dolgoztam. Az előnye az előző módszerrel szemben, hogy már nagy energiát képes kifejteni. Az agresszív szennyeződéseket is képes eltávolítani. Legnagyobb hátránya a por nehézkes kezelése.   A dolgozónak általában egy elkülönített szórótérben kell dolgoznia, megfelelő védelemmel. Ez gyakran egy nehézkes szkafanderhez hasonló ruha.  A porvédelem nehezen oldható meg. Maradék porok, homok maradhatnak a gázpalack belsejében, a falra tapadva.  Az, néhány báros levegővel fújva sem jön ki  megfelelően. A mosásnál a fémtiszta felület károsítanánk. A gázpalackot nehéz kitakarítani.

Gázpalack belső sörétezés

A sörétszemcse, a tömegénél fogva, a homokszóráshoz képest nagyobb energiát képes átadni. A sörétszemcse kevésbé porzik. A por nagysága kezelhető szinten van. A palackok általában fejjel lefelé helyezkednek el. A ciklus közben a sörét kiürül a gázpalackból. A sörétezés automatizálása egyszerűbb, könnyebb. Az operátorra kevesebb feladat és teher hárul. A sörétező lándzsáján elhelyezkedő fúvóka több nyílással rendelkezik. A nyílások különböző szögekben állnak. Ez lehetővé teszi mind a palack aljának, mind az oldalának mind a gázpalack nyakának tisztítását. A szemcse többszörös pattanása másodlagos tisztítást jelent, ami javítja a fenék és a nyakrészek tisztítását. El lehet tüntetni a rozsdafoltokat, az egyéb szennyeződésseket. Hátránya – a homokszóráshoz hasonlóan – hogy nedvességre érzékeny. Alapvetően száraz szennyeződések eltávolítására alkalmas. A szemcsék a használat folyamán töredeznek. A már nem hatékony töredezett szemcsék automatikus módon kiszűrhetőek.

A három megoldás közül a harmadik megoldás igaz hogy a legdrágább megoldás, de a z automatizálás, az alacsonyabb munkaköltség, a magas minőség a kezdeti befektetést rövid időn belül visszahozza. Egyértelműen a harmadik megoldást ajánlom gázpalackok belső tisztításához.

Szabó Lajos

Csongrád , 2017.06.09

 


Kis palackok tisztítása automata módon

Kis palackok tisztítása félautomata módon.

Nagy palackok tisztítása félautomata módon /teljesen automata gép elérhető ICS-1850/