Biztonságos hidrogéntárolás: a legjobb gyakorlatok vállalkozások számára - PWENT

Biztonságos hidrogéntárolás: a legjobb gyakorlatok vállalkozások számára

Biztonságos hidrogéntárolás: a legjobb gyakorlatok vállalkozások számára

Challenges in hydrogen storage, future of hydrogen storage solutions
Reading Time: 4 minutes

Last Updated on 1 hónap by admin

A hidrogén a legegyszerűbb és legnagyobb mennyiségben előforduló elem a világon. Nem csoda, hogy egyre nagyobb a térhódítása az ipari és a környezetvédelmi iparágakban, hiszen könnyen felhasználható tiszta energia előállítására, nem mérgező, ugyanakkor magas a reakcióképessége, valamint jelen van a vízben és a szerves vegyületekben. Magas reakcióképessége miatt azonban nem mindegy, hogyan tároljuk ezt a színtelen, szagtalan, gyúlékony gázt.

Az alábbiakban a Pwent csapata kifejezetten vállalkozások számára gyűjtötte össze a hidrogéntárolás és -szállítás legfontosabb szempontjait.

Challenges in hydrogen storage, future of hydrogen storage solutions

A legkönnyebb elem: a hidrogén

A hidrogén súlyban a legkönnyebb, és emellett a legnagyobb mennyiségben előforduló elem a világon. Színtelen, szagtalan, íztelen és rendkívül gyúlékony természetéről ismert. Annak ellenére, hogy az összes gáz közül ez a legkevésbé sűrű, az élő szervezetekben és a vízben szinte mindenütt jelen van. A légkörben nyomokban (egymilliomod rész) fordul elő.

A hidrogén nagy kémiai reakcióképességéről híres, így kulcsszerepet játszik a sav-bázis reakciókban és a kétatomos gázok kialakításában. Ez, és az anyag reaktív, gyúlékony jellege miatt óvatos kezelést igényel.

Ugyanakkor a hidrogén nem mérgező volta fontos tényező. Felszabadulásakor nem jelent közvetlen veszélyt az emberi egészségre vagy a környezetre. Könnyebb a levegőnél, ezért gyorsan eloszlik, így a veszélyes felhalmozódás kockázata is csökken. Zárt vagy fedett területeken azonban könnyen felhalmozódhat – hogy megelőzzük a hidrogén kezelésével és tárolásával kapcsolatos kockázatokat, elengedhetetlen a hatékony szellőztető- és megfigyelőrendszerek alkalmazása az ilyen területeken.

A Pwent biztonságos és hatékony módszerei minden hidrogéntárolási igényt kielégítenek – egy tisztább jövő érdekében.

Módszerek a hidrogéntárolásra

A hidrogén tárolására különböző módszerek léteznek, attól függően, hogy gáznemű vagy folyékony hidrogénről van szó. Ebben a részben az egyes módszerek egyedi követelményeit és biztonsági szempontjait mutatjuk be.

A gáznemű hidrogéntárolás

Az ipari felhasználásra előállított, gázhalmazállapotú hidrogént általában sűrített gázként, nagynyomású gázpalackokban (általában 50 liter, 200bar) vagy -tartályokban (50bartól 1000barig) tárolják.

A gáznemű hidrogén szállításához masszív, nagynyomású tartályokra és gázpalackokra van szükség, ez egyben a terület egyik legnagyobb kihívása is. 

A folyékony hidrogéntárolás

A hidrogén -253 °C-ra hűtve alakul folyékony halmazállapotúvá.

A fő kihívást, ebben az esetben, az extrém alacsony hőmérséklet elérése és fenntartása jelenti, hiszen ez a folyamat jelentős energiaráfordítást is igényel.

A legfontosabb szempontok a hidrogéntároláshoz

A hidrogén biztonságos tárolásához az egyik első számú szempont a megfelelő anyagok és előállítási folyamatok megválasztása. 

A hidrogén speciális ridegítő hatással van a fémekre, ami könnyen anyagmeghibásodáshoz vezethet. Emiatt olyan egyedülálló fémek használatára van szükség az előállítási folyamatokban, amelyek kifejezetten a hidrogén tulajdonságaira vannak kifejlesztve. A megfelelő anyaghasználat és kialakítás fontosságát nem lehet alábecsülni, hiszen a ridegítő hatás figyelembevételének hiánya korábban rengeteg balesetet okozója volt.

Mindemellett a hidrogén felhasználás közben változatos reakciókat mutathat. Más gázokkal ellentétben a hidrogén táguláskor nem hűl le – épp ellenkezőleg, felmelegszik. 

Ez a hatás Joule-Thompson néven ismert, és ez a különleges tulajdonság még fontosabbá teszi a hidrogéntárolásra alkalmas rendszerek körültekintő, a hőhatások kiegyensúlyozására alkalmas és biztonságos kialakítását.

Future of hydrogen storage solutions, distributing and storing hydrogen

A hidrogén szállítása és forgalmazása

Az alábbi szekcióban a hidrogén hatékony szállításával foglalkozunk, különös tekintettel a nagynyomású tartályok teherautós szállításban betöltött szerepéről, és a csőrendszerek széleskörű terjesztéshez való hozzájárulásáról lesz szó.

Nagynyomású tartályok

A gáznemű hidrogént általában nagynyomású tartályokban, teherautós szállítással forgalmazzák.

Nagy mennyiség szállításakor több gázpalackot kötegelnek CGH2 (compressed gaseous hydrogen) csőtartályos félpótkocsikon. A szállításhoz a nagyméretű, általában acélból készült csőtartályokat védőkeretben kötegekké egyesítik. 

Csőrendszerek

A jelentős és állandó hidrogénkereslettel rendelkező régiókban a csővezeték-rendszerek hatékony szállítási alternatívának számítanak.  A hidrogénvezetékek a metánvezetékek energiatartalmának 88%-át képesek szállítani. Ez az összehasonlítás azért fontos, mert a hidrogén a metánnal szemben életképes alternatívaként jelenik meg az energiaelosztásban. 

A metán, a földgáz elsődleges összetevője, jelenleg a fűtés és a villamosenergia-termelés domináns tüzelőanyaga, de egy erős üvegházhatású gáz. A hidrogénre való áttérés, amely elégetésekor vizet termel, jelentősen csökkentheti az energiafogyasztással kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást.

Változatos felhasználási területek

A hidrogén forgalmazása olyan izgalmas és innovatív szektorokra is kiterjed, mint a fenntartható energiatermelés, vagy a napenergiával történő víztisztítás és -tárolás. Ezek a felhasználási területek a hidrogén változatos szerepére és növekvő jelentőségére mutatnak rá.

Kiemelt projektek

A hidrogén forgalmazása és tárolására szolgáló technológiák terén szerzett tapasztalataink jelentős magyarországi beruházásokra is kiterjednek.

Ide tartozik a Mátraháza Erőmű, amelynek hatékonyságához 16 és 12 palackból álló 200 baros gázpalack kötegekkel járultunk hozzá, amelyeket helyben megtöltve, közutakon szállítva juttattunk el a felhasználóhoz. A Kardoskút Aquamarine projekt, amelyhez 4 ISO-konténert, egyenként 12 db 2300 literes, 200 baros JUMBO palackot és gázpalack kötegeket szállítottunk.

Előbbi egy olyan, helyben telepített puffer, amely ideiglenes megoldást kínál a hidrogén tárolásához amíg a gázpalack kötegekbe töltik, vagy minimális mennyiségben a földgázhoz keverik s feldúsítják vele azt.

Biztonság és innováció a hidrogénforgalmazásban

A hidrogéntárolás és -szállítás első számú szempontja a biztonság, különösen az anyag redukciós hatását és a speciális hőtani tulajdonságait figyelembe véve.

Éppen ezért a Pwentnél mindig olyan európai szabályozásokhoz illeszkedő megoldásokat használunk, mint az ISO 11114 szabvány. A szabványnak való megfelelés biztosítja, hogy a gázpalackok megfeleljenek a szigorú teljesítményszabványoknak, beleértve a nyomásállóságot és a szivárgásmentességet, ami elengedhetetlen a biztonságos és hatékony, határokon átívelő gázszállításhoz.

Miért jó választás a Pwent?

A Pwentnél elkötelezettek vagyunk a bizonságos, hatékony és innovatív megoldások iránt a hidrogéntárolás és -szállítás iparágán belül. A hidrogén kezelésének legmegbízhatóbb módszereivel nyújtunk támogatást olyan vállalatok számára, amelyek a gáz tárolására és szállítására keresnek újító megoldásokat. 

Termékválasztékunk folyamatos növelésével alkalmazkodunk az iparág változó igényeihez. A korábbi maximum 16 palackból álló kötegválasztékunkat új családdal bővítjük, ahol a maximális palackszám már 24 db lesz, az elérhető üzemi nyomás pedig 400 bar.

Korszerű tárolási megoldásainkkal és úttörő forgalmazási technikáinkkal termékeink élen járnak a hidrogénben rejlő lehetőségek kiaknázásában, miközben a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartjuk.

A hidrogén biztonságos tárolása: a legjobb módszerek 

A hidrogén tulajdonságainak megértése elengedhetetlen minden olyan vállalkozás számára, amely tiszta energiaforrásként használná ezt a speciális anyagot. 

A hidrogén biztonságos tárolására alkalmas, innovatív terjesztési módszerek gyors fejlődésen mentek keresztül, egészen a csővezetékekig és a nagynyomású tartályokig.

A biztonságra és a hatékonyéntárolási megoldásokban rejlő teljes potenciált a zöld energiaágazatban és még azon túl iságra összpontosító fejlesztések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy kiaknázhassuk a hidrogs.

Ismerje meg az tiszta energia jövőjét a Pwenttel; aki megbízható partner a biztonságos és innovatív hidrogéntárolás és -szállítás terén.