CST-300 horizontális görgős sörétezőgép - PWENT

CST-300 horizontális görgős sörétezőgép

A CST‐300  tip. szemcse szórógép  elsősorban csövek, palackok, hengeres testek külső felületének, folyamatos üzemű révétlenítésére, felület‐tisztítására alkalmas. Átmérő 100-300 mm. Gázpalack hossz min. 500 mm. Kiszórt szemcse 600 kg/perc

A CST‐300  tip. szemcse szórógép  elsősorban csövek, palackok, hengerek külső felületének, folyamatos révétlenítésére, felülettisztítására alkalmas.

Műszaki leírás

A CST -300 típusú szemcseszóró berendezés speciálisan csövek, hengeres tartályok külső felületének és egyéb hengeres testek szemcseszórására alkalmas szemcseszóró gép.  Jelen esetben a berendezést 100-270 mm átmérőjű maz 1700 mm hosszú gázpalackok szemcseszórására ajánljuk.

A berendezés 2 db ABR-D 400 típusú szórófejjel rendelkezik. A szórófej a görgőpálya síkja felett helyezkedik el. Szórás a haladási iránnyal párhuzamos síkban történik. A szórófej axiális irányú, gravitációs szóróanyag hozzávezetésű, előgyorsítóval szerelt nyolclapátos konstrukció, pontos szóróanyag-sugár beállítási lehetőséggel. A gép aktív zónába eső felületei nagy kopás állóságú mangánacél béléssel szereltek. A gépház be-és kijárati nyílására szerelt gumifüggönyök megakadályozzák a szóróanyag kipattogzását. A szóróanyag zárt és folyamatos cirkulációját szállítócsiga, serleges elevátor, szóróanyag tisztító egység és adagoló biztosítják. A munkadarab a tisztítási művelet alatt egyenes vonalú haladó és saját tengelye körüli forgómozgást végez egyidejűleg. Ez a speciális diabolikus görgőpálya segítségével valósul meg. A görgőpálya minden görgője hajtott. A berendezés porelszívó- és leválasztó rendszere horganyzott acélcsövekből, formaelemekből, elszívó ventillátorból és patronos porleválasztóból épül fel. A berendezés teljes elszívás igénye 5000 m3/óra 2000 Pa nyomáskülönbség mellett. A poremisszió a környezetvédelmi normákat kielégíti. Poremisszió max. 3 mg/m3 A gép minden funkciója központi vezérlőszekrényből irányítható. Normál üzemmód (automatikus üzem) mellett – szerviz célokra- kézi vezérlési lehetőség is rendelkezésre áll.

Biztonságtechnikai elemek

Az ékszíjak és a lánchajtások hozzáférhetetlenséget biztosító burkolattal vannak ellátva. A gépházon levő búvóajtók elektromos reteszeléssel biztosítják, hogy nyitott ajtóval ne lehessen indítani a gépet, illetve az ajtó kinyitása esetén a berendezés azonnal leáll. A vezérlőszekrényen levő elektromos berendezések zárral biztosítottak illetéktelen működtetés ellen.

A berendezésen 4 db vészleállító gomb található, bármelyik megnyomásával a berendezés azonnal leáll. A berendezés nem tud szórni porelszívás működése nélkül. A gépházzal egybeépített zsilipek a be- és kijárati oldalon megakadályozzák a szóróanyag kipattogzását. A berendezés minden egysége be van kötve a vezetékes érintésvédelmi rendszerbe. A tápkábelek tömszelencén védőcsőben vannak a motorokhoz vezetve.
A berendezés villamos egységei el vannak látva a szükséges szabványos jelzésekkel

A berendezés környezetre gyakorolt hatása

A szemcseszóró berendezés zajszintje. A gép által keltett zaj a gép közvetlen közelében mérve 81-85 db(A) értékre várható. A porelszívó és porleválasztó egység által keltett zaj értéke a zajszigetelés és hangcsillapítás után 70 és 75 db(A) . A megadott értékeknél magasabb zaj várható a patronok visszatisztítását végző szelepek működtetésénél – ekkor az impulzus zajszint 80 db(A) érték körül alakul. A berendezés általános zajszintje hangszigeteléssel 80 dBA alá vihető.

Környezeti porterhelés. Az ajánlatban leírtaknak megfelelően a porszűrő után a levegő porszennyezettsége 3 mg/m3 alatt van. Ezt az eddig elvégzett mérések is igazolják. Az összes megszűrt levegő mennyisége a környezetbe kivezethető vagy a munkatérbe visszajuttatható. A berendezésen a szórásra használatos szóróanyag acélszemcse lesz. Ezért a levegő porszennyező anyag nem tartalmaz fibrogén anyagokat, amelyen hiányában az idevonatkozó „Munkahelyek levegőtisztasági követelményei – Szálló porok” – MSZ-21461-2:1992 szabvány 2. pontja értelmében a megengedhető átlagos koncentrációja 10 mg/m3.

Fő egységek leírása

Bejárati és kijárati görgőpálya. Profilacél vázra épített diabolikus görgőkkel szerelt szállító pálya. Minden görgő hajtott. A görgők osztása: 185 mm. A görgők ferdeségi szöge 45 fok. A hajtást dupla soros lánckerekek továbbítják egymásnak. A hajtást adó elektromotoros hajtómű fordulatszáma frekvenciaváltó segítségével fokozatmentesen állítható. A kijárati görgőpálya alatt egy csigás gyűjtővályú található, a rugóban maradt szórószemcse gépbe történő visszaszállítására.

Mangán kopásvédelem. A szórótér teljes belső felülete speciális kopásálló mangán lemezzel van borítva. A mangán lemez vastagsága 8 mm. A kopásvédelem hosszú ideig védi a gép szerkezeti egységeit a szórósugár káros koptató hatásaitól. Az extra kopási – igénybevételnek kitett felületek speciális ötvözött acélból készült, cserélhető kopólemezekkel védettek. Ugyancsak speciális kopásálló anyagból készülnek a gépházon belüli görgők is. A 13% mangántartalmú acél jellemző tulajdonsága, hogy a szemcse ütő-koptató hatására a felülete egyre keményebb lesz. (Hadfield acél). A mangánacél hegesztése speciális elektródákkal történik, amelyek az alapanyagnak megfelelő kopásvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Gépház. A gépház hegesztett lemezkonstrukció, profilacél merevítéssel. A belső felület mangánacél kopásvédelemmel rendelkezik. A gépház oldalfalaira eltolt síkban van felszerelve 2 db ABR – 401 tip. szemcse szórófej. A szórófejeket egyenként 11 kW teljesítményű 2800 f/perc fordulatú elektromotor hajtja négy ékszíjjal. Az ékszíjfeszítés a motortartó billentésével oldható meg. A gépház négy lábon áll. Alja kúpos vályús kiképzésű. Ebben történik a lehullott szemcse és nehezebb szennyeződés összegyűjtése. A kúpos vályúban szállító csiga található, amely a szóróanyagot a serleges elevátorokhoz szállítja. A csigatengely a serleges elevátor alsó dobjáról kapja a hajtását egy merev tengelykapcsoló segítségével.. A gépházban képződő por elszívására a gépházon elszívó csonk van kiképezve, melyen keresztül a gépház a komplett gép porelszívó hálózatára van csatlakoztatva.

Serleges elevátor Fő részei: alsó szárelem, felső szárelem és a fej. Az alsó szárelem magába foglalja az elevátor alsó dobját, mely egy oldalon van az elevátorszárhoz csapágyazva, másik fele a csiga tengelyéhez tengelykapcsolóval csatlakozik. Az alsó szárelem élhajlított lemezből hegesztett konstrukció, oldalán csatlakozó keretekkel a csigához való összeszereléshez A felső szárelem egyszerű téglalap keresztmetszetű önhordó szerkezet. Ezen található a heveder szereléséhez szükséges szerelőnyílás. A fej a serleges elevátor hajtását biztosító dobból, láncfeszítő szerkezetből és kiadónyílásból áll. A fej a felső szárhoz csavarkötéssel csatlakozik. A fejben levő hajtódob a serleges heveder hajtását végzi, mely egyúttal a heveder feszítésére is szolgál. A hajtóműves motor lánchajtással hajtja a dobot. A serlegek végtelenített szövetbetétes gumihevederre vannak csavarkötéssel erősítve.
Az elevátor oldalára szóróanyag póttartály van felszerelve. A póttartály surrantó vályúval és pneumatikus működtetésű szektorzárral csatlakozik az elevátor alsó szárához. A póttartály akkor adagol plussz szemcsét a rendszerbe, amikor a nagyobb terjedelmű munkadarabok kihordják a szóróanyagot a gépházból és azt a holtidőt hidalják át amíg a szemcse visszakerül az adagolótartályba. A póttartály működése teljesen automatikus.

Szóróanyag tisztító (szélfajtázó). Finomlemezből hegesztett, szívott rendszerű kétlépcsős szóróanyag szelektáló berendezés. A lépcsők felülete gumiborítással rendelkezik. Ajtaján szívónyílások találhatók. A szélfajtázó hátsó végére csőcsonk van felszerelve. Ennek bármelyik vég- pontjára csatlakozhat a légsebességet szabályozó pillangószelep. A szélfajtázó által leválasztott porszennyeződés gumicsövön távozik a portartályba. A megtisztított szemcse az adagolótartályba surran.Adagoló tartály. A szélfajtázóban szelektált szóróanyag az adagolótartályban gyűlik össze. Az adagoló tartály alján szektorzár biztosítja a szórófejekhez megfelelő mennyiségű szóróanyag jutását. A szektorzárakat pneumatikus munkahenger működteti. A szektorzárakon átfolyó szóróanyag kopásálló gumitömlőn keresztül jut a szórófejekhez. Az adagolótartály esetleges túltöltésekor a felesleges szóróanyagot túlfolyócső szállítja az elevátoron levő póttartályba. A tartályba kerülő szóróanyag csak egy belső rostán keresztül folyhat le, melyen fennakadnak azok a nagyméretű szennyeződések, melyek a szórófejbe jutva károsodásokat okozhatnak.

Be és kijárati zsilip. Funkciója, a szóróanyag kipattogzásának megakadályozása a gépházból. Vízszintesen és függőlegesen szerelt többrétegű gumimandzsettából és kefeszegmensekből áll.

Porelszívó-porleválasztó rendszer A szemcseszórás során keletkező por elszívását, a poros levegő megtisztítását és a tisztított levegő kidobását vagy igény szerinti visszavezetését látja el. Fő egységei: elszívó ventillátor
levegőcsövezés porleválasztó berendezés. Az elszívó ventillátor tisztalevegős ventillátor. Elektromos teljesítménye 5,5 kW. Légszállítási teljesítménye 5000 m3/h. A levegőcsövezés horganyzott egyenes csövekből, csőidomokból, csőcsatlakozókból áll. A szemcseszóró gép,- a porleválasztó és az elszívó ventillátor elszívási és kifúvási pontjait köti össze. A porleválasztó kimondottan koptató hatású porok leválasztására ajánlott “APSZ” típusú patronos szűrő.
A poros levegő egy labirinton áramlik a szűrőpatronokhoz. A nagyobb szemcseméretű porok a labirinton mozgási energiájukat vesztve a porgyűjtő bunkerbe kerülnek. A poros levegő az úgynevezett Ultra-Web filtereken átkényszerül áramlani. A filterek felületén a por megtapad és csak a tiszta levegő áramlik ki a szűrőből. A filterek felületén megtapadt port impulzusszerűen az elszívott levegő áramlási irányával ellentétes irányba bevezetett sűrített levegő “lerázza” a porgyűjtő silóba. A szűrő a por 99,73%-át megfogja. A megtisztított levegő a ventillátor kidobó kéményén elvezethető vagy annak kb. 75%-a egy téli-nyári szelep átváltásával munkatérbe visszavezethető.Vezérlés. A vezérlőszekrényből indítható, leállítható valamennyi elektromos berendezés. Itt található a főkapcsoló amellyel a berendezést feszültség alá lehet helyezni illetve feszültség mentesíteni lehet. A vezérlés biztosítja a különböző motorok megfelelő sorrendben történő automatikus indítását, leállítását. Biztosítja a motorok túlterhelés elleni védelmét valamint a biztonságtechnikai reteszeléseket.

Műszaki adatok

Munkadarab
Minimális átmérő – 100 mm
Maximális átmérő – 300 mm
Minimális munkadarab hossz – 500 mm
Maximális munkadarab hossz – 2000 mm
Tisztítás és szórás, pálya
Tisztítási teljesítmény – SA 2 1/2 fokozatnál – 2 méter/perc
Szórófejek száma .- 2 db
Szórófejek típusa – ABR 401
Szórófejek átmérő – 400 mm
Járókerék fordulatszáma –  2800 fordulat/perc
Szemcsekiszórás szórófejenként – 300 kg/perc
Görgőpálya terhelhetőség – 200 kg/m
Sebességtartománya 1-8 méter/perc
Betáp
Elektromos adatok tápfeszültség – 3 x 400 V
Vezérlőfeszültség – 24 V
Frekvencia – 50 Hz
Elektromos energia igény alapgép – 45 kw
Porelszívó rendszer – 5,5 kW
Görgőpálya hajtás – 2,5 kW
Sűrített levegő nyomás – 6 bar
Sűrített levegő mennyiség – 10 m3/óra
Szóróanyag
Szóróanyag töltet – 1500 kg
Szóróanyag ajánlott szemcsemérete – 0,4-1,2 mm
Porelszívó ventillátor teljesítménye – 5000 m3/óra
Gázpalack hossz min. (mm)

500

Kapacitás

250/ palack