Gázpalack szárítás optimális és gyors módon

Száraz gázpalack rövid idő alatt?

Sokszor látok olyan megoldást gázgyáraknál, gázpalack karbantartóknál, hogy vizes nyomáspróbázás után 80-120 gázpalackot szárítanak egy időben. Történik mindez viszonylag alacsony, 30-50 Celsius fokon.

Reading Time: 2 minutes

Last Updated on 1 év by Lajos SZABÓ

Gázpalack szárítás optimalizálása

Sokszor látok olyan megoldást gázgyáraknál, gázpalack karbantartóknál, hogy vizes nyomáspróbázás után 80-120 gázpalackot szárítanak egy időben. Történik mindez viszonylag alacsony, 30-50 Celsius fokon.

Mindig tiltakoztam ez ellen. Miért?

  • 80-120 palack nem fér el kis helyen. 80-120 palack helye ~körülbelül 20-30 m2 és akkor még nem számoltuk a közlekedési utakat
  • letárolni egymás mellé a palackokat, majd onnan elővenni egyenlő azzal, hogy fölöslegesen mozgatom a palackokat egy nagyobb szárítási területre. Kerülgetem a szorosan egymás mellé letett palackokat = sok idő = sok emberi munka

 

Letárolni a gázpalackokat 6-8 órára?

  • = a palackok megálltak a karbantartási folyamatban
  • = a vevő 6-8 órával később kapja vissza a palackjait
  • = a gyártási folyamatomban 80-120 palackkal több lesz, ez félkész termék, amiért az ügyfél nem fog fizetni, s meg sem tudom tölteni ha a sajátom

Mit tartok jó megoldásnak?

  • Termeljünk abban az ütemben, amire szükség van. Mit tegyek, ha napi 150 db palackot kell, karbantartanom s erre van 480 percem? Van egy egy nyomópadom, amely 6 gázpalack egyszerre történő vizsgálatára alkalmas ? Ekkor minden ~20 perben kell, hogy befejezzek egy 6 palackos próbanyomási ciklust. Olyan szárítóra van szükségem, ami képes leszárítani 6 gázpalackot 20 perc alatt. A termelésben csak 12 palack lesz. Azokat azonnal továbbítani lehet a következő műveletekre.
  • Telepítsük a szárítót a lehető legközelebb a nyomópadhoz, úgy hogy a még a gázpalackok mozgatását, a gép töltését és ürítését ne zavarja. Egy 20 perces ciklusidőben egy félautomata gépnél már 1 ember is kezelheti a szárító gépet és próbanyomást végző gépet.
  • Itt a régi nyomópadok jó használatát írom le. Már vannak olyan nyomópadok is amelyek teljesen automata módon elvégzik a gázpalackok vízzel történő feltöltését, nyomáspróbázását, kiürítését s száraz gőzzel történő kiszárítását. Itt csak 6 palack van termelésben ennek az összes előnyével!

Bármilyen kérdésével kérem keressen. Gyártási folyamatok optimalizálásában, problémamegoldásban, lean támogatásban örömmel állunk rendelkezésére a Lean Enterprise Institute Magyarország munkatársaival

Szabó Lajos

Web: http://pwent.eu

Email: [email protected]

GSM: +36 (20) 927-3719

Skype: lajos_szabo

Linked in: hu.linkedin.com/in/szlajos/

Érdekli a teljes esettanulmány?

Érdeklik az ábrák, méterek, idők, számítások? Érdeklődőknek és feliratkozóknak teljes esettanulmányt küldünk rajzokkal, számításokkal! Ciklusidőkkel! Elég ha megadja az email címét és tárgyban hogy “Esettanulmány-szárítás”