50 lépés és a LEAN a gázpalack karbantartásban - PWENT

50 lépés és a LEAN a gázpalack karbantartásban

50 lépés és a LEAN a gázpalack karbantartásban

Reading Time: 7 minutes

Last Updated on 1 év by Lajos SZABÓ

Gázpalack karbantartás folyamat

Cikksorozatommal a LEAN technológiák bevezetését, a LEAN elterjesztését

Lean technológia B

Lean technológia B

célzom meg a Gázpalack karbantartás területén.Mi a LEAN? A LEAN legegyszerűbb megfogalmazása a veszteségek kiküszöbölése. Adott célt, eredményt és minőséget a lehető legkevesebb ráfordítással elérni. A LEAN mindig a vevőt állítja a középpontba. A vevő kell hogy meghatározza, azt hogy mit tekint értéknek, mi az amiért hajlandó fizetni és mennyit.Ismerős mindenkinek a piackutatós jelenet?

Piackutatás

Piackutatás

 

Jó-e ez az új termék?
– Igen
– Fantasztikus
– Kiváló…

És használná is?
– Természetesen,
– Még szép,

…és aztán: de mennyit hajlandó fizetni érte?
– Őőőő
– Még át kell gondolnom
– Semennyit
– 0 EUR…

Ezek után mindig a kérdés amit fel tehetünk magunknak hogy értéket teremtettünk e vagy sem.

Taiichi Ohno a LEAN szemlélet alapítója szerint:

“A lean szemléletet úgy kell elkezdeni, hogy tudatosan meghatározzuk az értéket, mégpedig adott jellemzőkkel rendelkező, adott áron kínált termékre vonatkoztatva, az ügyféllel folytatott párbeszéd folyamán.”

Mi a termék? A gázpalack karbantartási szolgáltatásra fokuszálunk a cikksorozatunkban.

Az alaptermék

BIZTONSÁG – A vonatkozó szabványoknak megfelelően elvégzett és ledokumentált karbantartás. Amelynek eredményeként a vevő gázpalackja biztonságosan üzemben tartható és tölthető a lehető leghosszabb időn keresztül.

Ennek a területnek legnagyobb szereplői a gázgyárak. Régiónkban a teljesség igénye nélkül ABC sorrendben: Air Liquide, Air Poducts, Istrabenz, Linde , Messer, Praxair, SAPIO, SIAD, SOL…

A partnerek fő terméke nem a gázpalack. Ők gázt szeretnek eladni/használni. A gázpalack csak egy szükséges rossz. Ha nem lenne szükségük gázpalackra mint csomagolóanyagra, akkor nem vennének. A gázvásárlóik által megfizetett gázpalack bérleti díj annak ellenére, hogy jelentős költséget tesz ki a gázvásárlók számlájában a gázgyárak bevételének csak töredékét jelenti. Ha ők el tudnának adni gázt gázpalack nélkül, akkor itt és most valószínű hogy a hobbimról a méhészetről írnék, s a PWENT Kft sem forgalmazna gázpalack karbantartó gépeket.

Különböző cégek különböző igények. Ne feledjük központban a vevő! Világbajnok magyar mixerünk Lajsz András mondta egyszer egy TV riportban:

(Riporter) Igaz hogy a pezsgő felbontásánál még szisszenni sem szabad?
(Lajsz András Világbajnok) Ha a vevő akarja akkor én a szemét is kilövöm a dugóval!

Egy kicsit ez azért extrém, de lefordítva a gáziparra én ezt úgy szoktam mondani, hogy ha a vevő kis rózsaszín virágokat akar festetni a palackra akkor be kell árazni.

Az alaptermék, a “biztonság” mellett még a karbantartás sok más termékéről is beszélhetünk amiért bizonyos vevők hajlandók fizetni:

Kékre festett gáz palackok

Kékre festett gáz palackok

Gázpalackok karbantartás előtt

Esztétika

A gázpalack épp hogy csak megfelelhet a szükséges minimumnak, lehet ronda, de ha nincs biztonsági kifogás vele kapcsolatban akkor tölthető és használható. Esztétikai oldalról, ma a szükséges minimum, hogy egy gázpalack a szín alapján beazonosítható legyen. Ez lehet több kevesebb festékfolt a gázpalack nyakán vagy testén, de lehet egy tartós, UV sugárzásnak, korróziós hatásoknak, fizikai sérüléseknek ellenálló porfestés is. Lehet egy festékréteg alatt épphogy alig látszó felirat, vagy egy kontúros jól olvasható, a töltő személyzetnek nagy biztonságot jelentő pontgravírozással készült beütés. Lehet rozsdás nyak, rozsdás sapka, vagy jelenthet tisztított felújított alkatrészeket. A piac egyre erősebb lesz. A vevői igényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Míg az egészségügyi gázok területén a GMP szabályainak figyelembevételével a esztétika követelmények szigorúak, addig más területeken kisebb elvárások vannak. Ha el akarjuk dönteni hogy szép minőséget és tartósságot adunk el a vevőnek, akkor javaslom hogy mindenki dolgozzon legalább néhány búvár vevővel. Tapasztalatom szerint a búvárok szinte személyes kapcsolatban vannak a palackokkal. Ha valahol problémás a szolgáltatásunk akkor azt pillanatokon belül ki fog derülni.

Gáz palack felújítási rendszer

Gáz palack felújítási rendszer

Tisztaság

Külső és belső. Egy külső tisztaságot lehet kézi drótkefés tisztítással, festőhengeres kézi felületvédelemmel is, kezelni, vagy akár zárt konvejor-pályás tisztító festő rendszerrel, teljes felületen történő sörétezéssel és porfestéssel. Az első esetben számíthatunk maradék festékekre és korrózióra a felületelőkészítés után. A talp és talpgyűrű – a leginkább korróziós veszélynek kitett terület – kezelése, külön figyelemmel elég nagy manuális munkát igényel.

palackok 3

palackok 3

Gyakran a nyomópad inverter része kerül itt felhasználásra, csökkentve ezzel a gépek kapacitását. Hogy mit kér és mit fizet meg az ügyfél az egyedi megállapodás kérdése.
Adott gázgyárak csak akkor tisztíttatják a gázpalackok belsejét, ha azt a biztonsági előírás megköveteli, míg mások automatikusan az egészségügyi és élelmiszeripari felhasználású gázpalackoknál belső sörétezést választanak. Kérdés hogy ez alapszolgáltatás, versenyelőny vagy feláras szolgáltatás az adott piacon. Nemzetközi piacokon jelentős eltérések lehetnek.

Idő- Gyorsaság

mérleg

mérleg

Gyorsaság Gázpalack karbantartás gyorsan vagy olcsónAz állás miatt kiesett pénzt valakinek meg kell fizetni. A befektetés -jelen esetben a gázpalack – akkor jó ha életének minden napján pénzt termel a tulajdonosnak. Nem mindegy hogy a szükséges karbantartások vagy problémák miatt egy 5-10 éves ciklusból mennyit esik ki. Az ügyfél érdeke, hogy a karbantartás napokon belül megtörténjen. Ma a piaci átlag és vevői elvárás 2 hét. Ha a palackot a karbantartó 2 héten belül problémamentesen visszaadja, akkor az ügyfél elégedett. Mi történik ha speciális esetekben a vevő 3 napon belül kéri vissza a palackját? Mi történik ha 1 nap van a karbantartásra? Lehetséges ez? Erre törekszünk, s nem csak extraként. A multik CAPEX alapon gondolkodnak. “CASH is the KING” kis befektetéssel a nagy készpénzáramlást és gyors megtérülést tartják szem előtt. Az ügyféligények arányában palackok száma csökken. Új palackok vásárlása helyett a meglévő állománnyal történő jobb gazdálkodást célozzák. Nem lehetnek félretett palackok, a kurrens palackok kevesebb ideig eshetnek ki hogy ne okozzanak bérleti veszteséget vagy ellátási problémát.

 

Adatkezelés gázpalack karbantartásnál

Adat kezelés

Adat kezelés

hány kisebb karbantartó még mindig csak papíralapon dolgozik. A kazánfelügyelő kitölti, a papírt, aláírja lepecsételi, s kész a jegyzőkönyv. Gondoljunk bele a visszakereshetőségbe? Keressük egy palack jegyzőkönyvét. A pontosabb festékrendelésért, azért, hogy ne fogyjunk ki a készletből, vagy hogy ne száradjon ránk a rosszul rendelt festék meg szeretnénk mondani, hogy milyen színű gázpalackokat festettünk. Az adatokkal nem csak az ügyfelet tudjuk jobban kiszolgálni, de a saját költségeinket is csökkenthetjük. Ezután a mi döntésünk, vagy alkufolyamatban alakul ki, hogy a jó adatokkal megnyert előnyt megtartjuk, vagy továbbadjuk a vevőnek.

Probléma a gázpalack karbantartásnál Problémamentesség

problémamegoldás

problémamegoldás

Idő és pénz vonatkozásában tudunk beszélni a problémamentességről. A partner megengedi hogy visszategyük a felújított szelepet? Mennyit spórol ezzel? Megéri, vagy a felújított szelepeknél gyakoribb a dugulás, műszaki hiba. Ez újabb szállítás, kiesés, karbantartás jelenthet…Mennyit szán az ügyfél a problémamentességre?

még több biztonság a gázpalack karbantartásban

Még több Biztonság

rács

rács

A víznyomáspróba helyett akár Ultrahangos Vizsgálatnak is (UT) is alávethetjük a palackot. Ez mindenképpen nagyobb biztonságot eredményez de ára van. Egyszer az ár a gázpalackok tulajdonosánál jelentkezik a kezdetben nagyobb selejtezési arányban. Ez még nem a karbantartót terheli. A magasabb kvalitású szakember és a nagy összegre rúgó gép amortizációja viszont már a karbantartót terheli. Hajlandó a vevő extra felárat fizetni a UT vizsgálatért és a nagyobb biztonságért?

Mielőtt végig nézné a listát beszéljünk róla, hogy mit szeretnék elérni? A lista lesz az alapja annak a törekvésünknek hogy lássuk, mi az ami színtiszta veszteség. Ezekre kell fókuszálnunk hogy ki tudjuk őket szűrni! Egyfajta veszteségvadászatot fogunk végezni túránk során. Hamarosan fogjuk látni az adott lépésnél felhasznált időket. Ezt szeretnénk lefaragni. Ebben az utazásunkban a fő cél a veszteségmentes egydarabos áramlás.

Ezt az ideális állapotot természetesen nem fogjuk tudni elérni, ugyanakkor törekednünk kell rá. Had osszam meg itt kedvenc idézetemet:

James P. Womack Lean Szemlélet:

“Paradox módon a tökéletességet sohasem lehet tökéletesen elképzelni. Amint eléred az akkor általad tökéletesnek gondolt elképzelést, azonnal meglátod a következő szintet. ”

Az az elképzelés amit meg fogok osztani szintén nem lesz tökéletes, de az a célom, hogy eljussak egy számokkal is kifejezhető magasabb szintre. Utána fogjuk látni hogy mit hibáztunk, mi az ami még nem tökéletes, hol tudunk javítani a rendszeren.

Ne feledjük a cél a veszteségmentes egydarabos áramlás. Hogy miért egydarabos áramlás? Erre a következő cikkemben kitérünk, de addig is nézzen meg egy videot. Én is a hitetlenek táborába tartoztam, de kipróbáltam, megcsináltam lemértem. IGAZ. Csinálja meg mindenki:

LEAN egydarabos áramlás modell

Ne feledkezzünk el Tahiichi Ohno termékdefiníciójáról. Mi a termékünk? A továbbiakban két vonalon fogok továbbmenni:

Legeygszerűbb legolcsóbb termék, minden extra nélkül. A jövőben ezt “Fapadosnak” fogjuk hívni.
A második megoldás a Piaci emelt elvárásoknak megfelelően alakítom ki. Ezt “Igényesnek” fogom hívni.
Mi történik egy gázpalack karbantartása alatt, gondolja át:
1.Felrakodás a Partner telephelyén
2.Anyagmozgatás – Szállítás – Külső
3.Lerakodás
4.Anyagmozgatás – eltárolás
5.Mennyiségi minőségi ellenőrzés
6.LOT jelölése
7.Adminisztráció- gázpalackok készletre vétele
8.Anyagmozgatás – tárolóhelyről kimozgatás
9.Sapka leszerelése
10.Maradék gáz kezelése
11.Anyagmozgatás
12.Nyaktisztítás a feliratok olvashatósága érdekében, vagy teljes tisztítás a festés előkészítéséhez
13.Kiszelepelés
14.Súlyellenőrzés
15.Adminisztrálás – követő folyamat meghatározása (normál, selejtezés…)
16.Kaliberes ellenőrzések
17.Gázpalack feliratozása
18.Anyagmozgatás
19.Nyomáspróbázás
20.Szárítás
21.Anyagmozgatás
22.Belső tisztítás
23.Anyagmozgatás – csoportképzés Kazánfelügyeleti vizsgálatra
24.Várakozás külső vizsgálószervezetre
25.Anyagmozgatás
26.Külső- Belső hivatalos kazánfelügyeleti vizsgálat
27.Selejtezési roncsolás – kiesett palackoknál
28.Hivatalos kazánfelügyeleti adminisztráció
29.Anyagmozgatás
30.Külső tisztítás
31.Festés
32.Anyagmozgatás
33.Várakozás száradás
34.Anyagmozgatás
35.Nyakfestés, logofestés
36.Anyagmozgatás
37.Várakozás száradás
38.Anyagmozgatás
39.Végvizsgálatok
40.Szelepelés
41.Kiegészítők felszerelése
42.Szelepvédelem felszerelése
43.Csomagolás palettára, kalodába
44.Végellenőrzés
45.Anyagmozgatás
46.Várakozás
47.Rakodás
48.Adminisztráció
49.Szállítás – külső
50.Lerakodás ügyfél telephelyén
A fenti listán lesz következő cikkünk fókusza. Addig is próbálja Ön bekategorizálni a fenti lista elemeit:

Értékteremtő – a vevő fizet érte, érzi annak értékét
Nem értékteremtő de nem hagyható el
Veszteség
Mennyi időt vesz igénybe az adott művelt?

Ez a kategorizálás lesz az alapja a további anyagoknak. Mi az aránya az értékteremtő és értéket nem teremtő műveleteknek? Következő cikkben a veszteségforrásokkal fogunk megismerkedni. A veszteségeket vagy lehetséges veszteségeket fogjuk feltárni az itt felsorolt műveleteknél.

 

Az értékteremtés stratégiája

Az értékteremtés stratégiája

LEAN development in gas cylinder refurbishment

Következő cikk – Veszteségek a folyamatban. Legnagyobb hibáim. Tanuljon belőle.

Szabó Lajos
Ügyvezető Igazgató

Pwent Kft.
[email protected]
www.pwent.eu
GSM: +36 (20) 9273-719

Kérem mondja el véleményét a cikkről

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy az újabb cikkről azonnal értesítést kapjon! És mág ajándék is jár vásárlásához…

 

[/koo_one_half_last]