Elefánt, problémamegoldás, és az amit nem szoktak elmondani... - PWENT

Elefánt, problémamegoldás, és az amit nem szoktak elmondani…

Elefánt, problémamegoldás, és az amit nem szoktak elmondani…

Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Reading Time: 3 minutes

Last Updated on 1 év by Lajos SZABÓ

Többször hallottam, hogy ha egy nagy problémával állsz szemben, akkor bontsd fel részproblémákra. Hogyan eszünk meg egy elefántot?…Falatonként! DE…

Sohasem hangzott el ezután, hogy mivel darabold fel az elefántot? Mert ugyebár ehhez legalább kés (balta, húsvágó bárd, fűrész, láncfűrész…) kell. Erre a Tasmániai őserdő közepén ébredtem rá.

Minden nap körülbelül 40-70 km-t (csak oda) utaztunk a Tasmániai őserdőben, azért, hogy a kihelyezett méhcsaládokat kezeljük, vagy a mézet „leszüreteljük”. Épp Leather Wood szezon volt…és éppen hatalmas erdőtüzek is. Ez azt jelentette, hogy első erdőtűz utáni reggelen körülbelül 20-30 db útra dőlt kisebb fát kellett láncfűrésszel eltüntetnünk. S ezt akár már ugyanazon délután ismét megtenni. Ez minden gond nélkül néhány perces idővel működött is. Aztán az egyik napon mikor már azt hittük, hogy az összes fa kidőlt, aminek az útra kellett dőlni, akkor az elefánt ott feküdt előttünk az úton…

Kidőlő fa = probléma az úton

Kidőlő fa = probléma

 

Gázpalack karbantartás akadály
…egy 100 éves Black tree formájában.

Az elfogyasztáshoz a rendelkezésre álló késünk- jelen esetben egy Husquarna 55 cm-es láncvezetővel rendelkező benzines fűrész kevésnek látszott. A láncfűrész jelentősége egyre kisebb és kisebb lesz, mikor az beszorul a fatörzsbe.

láncfűrész fában - újabb probléma

láncfűrész fában – újabb probléma

Félresiklott problémamegoldás
Mi történik akkor, ha a rutinfeladatokon túl egy olyan szintű problémával találjuk magunkat szembe, ami miatt már ki kell törnünk a megszokott sablonokból? Van hozzá elegendő tudás, tapasztalat? Biztos, hogy mindenki a sajt eszközeivel legalább egyszer nekiindul, de aztán lehet, hogy beszorul a fűrész…

Elő tudunk venni nagyobb eszközöket a szervezeten belülről? Tudunk csoportot szervezni? Tudunk más területek szakembereit bevonni, ahhoz hogy sikeresen leküzdjük az akadályt?

Térjünk vissza egy kicsit a mi elefántunkhoz. Ha még nem mondtam volna, akkor egy hivatásos méhészetnél tanultam. Csak van itt egy villa valahol a kés mellé! Nem is olyan sok keresgélés után leengedtük villánkat a teherautó végéről. Az volt rá írva a villás targoncánkra, hogy MOFFETT M4, 2 tonna emelésére alkalmas terepen használható munkagép J. Minden professzionális méhészet elengedhetetlen része, és nem állom meg a második :)

Probléma megoldás

Probléma megoldás

 

 

Megfelelő eszköz a karbantartó üzem átszervezéséhez
Így sem volt egyszerű. 2 érdekes videót megosztok a honlapunkon itt:

Tanulság – mi akkor meg tudtuk oldani, mert szervezeten belül meg volt a szaktudás és a képesség és a szükséges erőforrások is rendelkezésre álltak. Ha nem lett volna ott Moffett barátunk, akkor vagy nagyon nagy energiák és veszélyek árán tudtuk volna kezelni a problémánkat, vagy marad a 40-es rádiófrekvencia ahol „külsős szakértőket” kellett volna hívnunk. Egy szervezet életében is adódnak természetes módon olyan helyzetek, mikor külső erőforrásokhoz kell nyúlni. A bölcsesség abban áll, hogy felismerjük-e, vagy visszavetjük évekkel a saját szervezetünket a meddő próbálkozásokkal.

A kép akkor teljes, ha a képletbe bekapcsoljuk az idő és gazdasági érdek kérdését is. Hiszek benne, hogyha el akarnánk hordani a Himaláját akkor meg tudnánk tenni. Van rá elég időnk? Van rá elég erőforrásunk? Ha holnapra akarnánk elhordani akkor természetesen nem sikerülne. Ha van rá néhány évmilliónk akkor már igen.

 

erdő 4

erdő 4

 

szabad út

Mindenki fog olyan akadállyal találkozni, amit nem tud egyedül megoldani, nincs hozzá elegendő tudása, eszköze, vagy anyagi lehetősége, hogy külsős erőforrást bevonjon. Lesznek olyan elefántok amiket senki nem fog megenni mert egyszerűen az idő és a gazdasági érdek nem támasztja alá.

Szabó Lajos 2016.02.12, Tasmánia

CEE régió gázpalack- és tűzoltó készülék karbantartó gépek forgalmazása, bündelek, trailerek értékesítése, Karbantartó üzemek LEAN szaktanácsadása

Eszközök az elefánt feldarabolásáhozUi. Ajánlom ezt a cikket Bereczki Csaba tanáromnak akinél az elefántos idézet sokszor elhangzott, s tudom hogy ugyan nem mondtuk ki hogy eszközöket ad a kezünkbe, de vezetésével mindenki élezgette a saját vágóeszközeit illetve újakat szerzett melléjük.

Kések C

Különböző kések különböző eszközök

 

 


Néhány extra videó