HC-1200-3-M függesztőpályás sörétező gép

HC-1200-3-M függesztőpályás sörétező gép

Y pályás függesztéses 3 szórókerekes sörétező gép gázpalackok külső tisztításához. Hossz -2200 mm, átmérő -1200 mm, súly -400 kg. 8-10 függesztés / óra (kb. 250 db gázpalack/műszak) teljesítményre képes gép. 390 kg szemcse/perc. Egy függesztés akár több gázpalack

Gázpalack hossz -2200 mm, átmérő – 1200 mm, súly -400 kg. 3 szórókerekes szemcseszóró gázpalackok tisztításához. 1000 kg szemcsetöltet. A gázpalackok méretétől függően egy függesztés akár több gázpalackot is jelenthet. 8-10 függesztés / óra (250 db gázpalack/műszak) teljesítményre képes gép.

Lehetséges opciók

 • Gépi emelésű és mozgatású futómacska
 • Frekvenciaváltó a szórókerekekhez, a szemcse szórási erejének változtatásához
 • Üzembe helyezés külön költségként kerül felszámításra

Elrendezés rajz: HC 1200-3 elrendezés

Általános leírás

A HC 1200-3 tip. szemcseszóró berendezés általános esetben kisebb öntvények, hegesztett munkadarabok, csokrosítva függeszthető alkatrészek felülettisztítására ajánlott. A berendezés három szórófejjel rendelkeznek. Ezek egymástól eltolt síkú elhelyezkedése biztosítja azt, hogy a munkadarabok teljes felületén érvényesüljön a szemcsesugár tisztító hatása. A szórófejek axiális gravitációs szóróanyag bevezetésűek, mechanikus előgyorsítóval rendelkező 8 lapátos konstrukciók, pontos szóróanyagsugár beállítási lehetőséggel. A szemcseszórandó alkatrészeket kézi konvejorpályás függesztésen kell a tisztítókamrába vonszolni. A függesztés a munkadarabokkal együtt folyamatos forgómozgást végez, a szórókerekek előtt. Az ipszilon pályára szerelt két darab függesztés lehetőséget biztosít arra, hogy míg az egyik függesztés a szórókabinban tartózkodik, addig a másik függesztésen elő lehet készíteni a következő szórandó adagot. A szórókabin aktív szemcsesugár zónába eső belső felülete nagy kopásállóságú mangánacél burkolattal rendelkezik, míg az egyéb belső felületek kopásálló gumilemezzel védettek.
Szemcseszórás csak a kabin zárt ajtai mellett lehetséges, mely tökéletes szemcsekipattanás elleni védelmet nyújt. A kabin ajtait pneumatikus munkahenger nyitja-zárja. A szóróanyag zárt és folyamatos cirkulációját szállítócsiga, serleges elevátor ,szóróanyag tisztító egység és adagoló biztosítja. Az optimális felületi tisztaság érdekében a kiszórt szóróanyag mennyisége és a szórási időtartam fokozatmentesen állítható. Opciós tételként a szórófejek fordulatszáma frekvenciaváltóval szabályozható.  A megtisztított alkatrészeket a szórás befejezése és az ajtó kinyitása után kézi erővel kell a kamrából eltávolítani és az időközben újabb alkatrészekkel előkészített függesztéssel kicserélni.A szemcseszórás során keletkező por elszívására és leválasztására korszerű patronos rendszerű porelszívó-porleválasztó berendezés szolgál. A berendezés központi vezérlőszekrényről működtethető. Szerviz célokra kézi üzemmód, üzemszerű használatra automatikus üzemmód bekapcsolása lehetséges.

Porelszívás,- porleválasztás

A szemcseszórás során keletkező por munkatérből történő elszívása és a por környezetbe történő kijutásának megakadályozása. A porelszívó rendszer elemei:

 • Radiál elszívó ventilátor
 • Patronos porleválasztó
 • Elszívó és befúvó idomok
 • Elszívó csövezés

Az elszívott levegő visszakeringtethető a munkatérbe vagy kivezethető a kültérbe. A porleválasztó utáni, tisztított levegő portartama: max 2 mg/m3.

Biztonságtechnikai elemek

 Az ékszíjak és a lánchajtások hozzáférhetetlenséget biztosító burkolattal vannak ellátva. A gépházon levő ajtók elektromos reteszeléssel biztosítják, hogy nyitott ajtóval ne lehessen indítani a gépet, illetve az ajtó kinyitása esetén a berendezés azonnal leáll. A vezérlőszekrényen levő elektromos berendezések zárral biztosítottak illetéktelen működtetés ellen. Porelszívás nélkül a szórási folyamat nem indítható. A berendezésen 2 db vészleállító gomb található, bármelyik megnyomásával a berendezés azonnal leáll. A berendezés minden egysége be van kötve a vezetékes érintésvédelmi rendszerbe. A tápkábelek tömszelencén védőcsőben vannak a motorokhoz vezetve. A berendezés villamos egységei el vannak látva a szükséges szabványos jelzésekkel

A berendezés környezetre gyakorolt hatása

A szemcseszóró berendezés zajszintje. A gép által keltett zaj a gép közvetlen közelében mérve 83-85  db(A) értékre várható. A porelszívó és porleválasztó egység által keltett zaj értéke 75 és 78 db(A) . A megadott értékeknél magasabb zaj várható a patronok visszatisztítását végző szelepek működtetésénél – ekkor az impulzus zajszint 80 db(A) érték körül alakul.

Környezeti porterhelés Az ajánlatban leírtaknak megfelelően a porszűrő után a levegő porszennyezettsége 3 mg/m3 alatt van. Ezt az eddig elvégzett mérések is igazolják. Az összes megszűrt levegő mennyisége a környezetbe kivezethető vagy a munkatérbe visszajuttatható. A  berendezésen a szórásra használatos szóróanyag acélszemcse lesz. Ezért a levegő porszennyező anyag nem tartalmaz fibrogén anyagokat, amelyen hiányában az idevonatkozó „Munkahelyek levegőtisztasági követelményei – Szálló porok” – MSZ-21461-2:1992 szabvány 2. pontja értelmében a megengedhető átlagos koncentrációja 10 mg/m3.

A berendezés tűzvédelmi besorolása A szóróterem és a gépészet a „D”- tűzveszélyességi osztályba tartozik. Az ettől eltérő besorolásba tartozik a szűrőegység. Az idevonatkozó rendelet szerint a szűregység külső felülete és 1.000mm-s körzete MSZ EN 1127-1 szerint 22 zónába tartozik.

Szállítási egységek

Gépház  (szóró tér) A gépház hegesztett lemezkonstrukció, profilacél merevítéssel. A belső felület mangánacél kopásvédelemmel rendelkezik. A gépház oldalfalaira eltolt síkban van felszerelve 3 db ABR 400 tip. szemcse- szórófej. A szórófejeket egyenként 7,5 kW teljesítményű 2900 f/perc fordulatú elektromotor hajtja. A gépház alja kúpos vályús kiképzésű. Ebben történik a lehullott szemcse és nehezebb szennyeződés összegyűjtése. A kúpos vályúban szállító csiga található, amely a szóróanyagot a serleges elevátorhoz szállítja. A gépház tetején helyezkedik el a függesztés forgató hajtómű is. A gépházban képződő por elszívására a gépházon elszívó csonk van kiképezve, melyen keresztül a gépház a komplett gép porelszívó hálózatára van csatlakoztatva.

Mangán kopásvédelem A szórótér (gépház) szórósíkban a belső felülete speciális kopásálló mangán lemezzel van borítva. A szórósíkon kívüli oldalak és a vég, valamint az ajtók kopásálló gumilemezzel van borítva. A lemez vastagsága 5-8  mm. A kopásvédelem hosszú ideig védi a gép szerkezeti egységeit a szórósugár káros koptató hatásaitól. A 13% mangántartalmú acél jellemző tulajdonsága, hogy a szemcse ütő-koptató hatására a felülete egyre keményebb lesz. (Hadfield acél). A mangánacél hegesztése speciális elektródákkal történik, amelyek az alapanyagnak megfelelő kopásvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Serleges elevátor. Fő részei: alsó szárelem, felső szárelem és a fej. Az alsó szárelem magába foglalja az elevátor alsó dobját, a csapágyazással. Az alsó szárelem él hajlított lemezből hegesztett konstrukció, oldalán csatlakozó keretekkel a kereszt szállító csiga összekapcsolásához. A felső szárelem egyszerű téglalap keresztmetszetű önhordó szerkezet. Ezen található a heveder szereléséhez szükséges szerelőnyílás. A fej a serleges elevátor hajtását biztosító dobból, láncfeszítő szerkezetből és kiadónyílásból áll. A fej a felső szárhoz csavarkötéssel csatlakozik. A fejben levő hajtódob a serleges heveder hajtását végzi, mely egyúttal a heveder feszítésére is szolgál. A hajtóműves motor lánchajtással hajtja a dobot. A serlegek végtelenített szövetbetétes gumihevederre vannak csavarkötéssel erősítve. Szállítási kapacitás: 6 m3/óra, Hajtómű teljesítmény: 1,5 kW

Szóróanyag-tisztító Finomlemezből hegesztett, szívott rendszerű kétlépcsős szóróanyag szelektáló berendezés. A lépcsők felülete gumiborítással rendelkezik. Ajtaján szívónyílások találhatók. A szélfajtázó hátsó végére csőcsonk van felszerelve. Ennek bármelyik vég- pontjára csatlakozhat a légsebességet szabályozó pillangószelep. A szélfajtázó által leválasztott porszennyeződés gumicsövön távozik a portartályba. A megtisztított szemcse az adagoló-puffertartályba surran.

Szóróanyag adagoló tartály A szóróanyag tisztítóban szelektált szóróanyag az adagolótartályban gyűlik össze. Az adagoló tartály alján szektorzár biztosítja a szórófejek szemcseellátásának szabályozását. A szektor zár pneumatikus működtetésű. Ütközők állításával beállítható a kiszórni kívánt szemcse mennyiség. A tartályba kerülő szóróanyag csak egy belső rostán keresztül folyhat le, melyen fennakadnak azok a nagyméretű szennyeződések, melyek a szóró tartályba jutva zavarokat okozhatnak. Tartály térfogat 0,5 m3– lefolyónyílások száma: 3.db A lefolyó csonkokból a szóróanyag kopásálló gumitömlőkön folyik a szóró turbinákhoz.

Porelszívó rendszer. Tartalmazza 1 db. APSZ 6 tip patronos, automatikus sűrített levegő impulzusos visszatisztítású szűrő berendezés, komplett, vezérléssel, patronokkal, csőcsatlakozó elemekkel, porgyűjtő garattal, lábakkal, 1 db porgyűjtő edény, elszívó ventilátor, hajtómotorral, levegőcsövezés a szükséges légtechnikai elemekkel, idomokkal, hangtompítóval, kötőelemekkel. A berendezés nem igényel semmi karbantartói tevékenységet. A porleválasztók DONALDSON TORIT ULTRA WEB patronokkal vannak szerelve. A patronok porleválasztási hatásfoka 99,99 % .A szűrőből kilépő tisztított levegő por emissziós értéke 2 mg/m3 alatt van.

Levegőcsövezés A levegőcsövezés horganyzott egyenes csövekből és csőidomokból, csőcsatlakozókból áll. A szemcseszóró gép,- a porleválasztó és az elszívó ventillátor elszívási és kifújási pontjait köti össze.

Vezérlés A vezérlőszekrényből indítható, leállítható valamennyi elektromos berendezés. Itt található a főkapcsoló, amellyel a berendezést feszültség alá lehet helyezni illetve feszültség mentesíteni lehet. A vezérlés biztosítja a különböző motorok megfelelő sorrendben történő automatikus indítását, leállítását. Biztosítja a motorok túlterhelés elleni védelmét, valamint a biztonságtechnikai reteszeléseket.

 

Konvejor pálya A szemcseszórandó munkadarabokkal megtöltött függesztés a gép tetejéhez csatlakozó konvejor pályán jut a szórótérbe illetve a felrakási és leszedési pozícióba.A konvejorpálya a függesztés teherbírásának megfelelő méretű I gerendából készül. A pálya általában „Y”  alakú, de ha a helyi viszonyok megkövetelik lehet „T” vagy fél „Y” alak is. A pályára két függesztés-tartó kocsi van felszerelve. A függesztések mozgatása  kézzel történik.

Műszaki adatok

A függesztés maximális méretei:

 • Magasság max.: 2200 mm
 • Átmérő  max. 1200 mm
 • Sőlky max. 400 kg
 • Szórandó anyag minősége: acél

A szemcseszóró gép befoglaló méretei  és telepítési helyigénye:  a mellékelt rajz szerint

Szórási mód: szórókerékkel, kézi és automata üzemmódban

Szükséges kiszolgáló személyzet: 1 személy

Szóróanyag: Acélszemcse GP tipus

Szóróanyag töltet:1000 kg

 Szórási teljesítmény: 8-10 függesztés/óra

A gép zajterhelése a környezetre: 83-85 dB(A)

 

Szórófejek

Száma: 3 db

Típusa: ABRD-400

Átmérő: 400 mm

Járókerék fordulatszáma: 2900 fordulat/perc

Szemcsekiszórás: 130 kg/min/szórófej

Hajtás teljesítmény: 7,5 kW/szórófej

 

Konvejorpálya

Terhelhetőség: 500 kg/függesztés

Energia igény

Elektromos: 34 kW

Sűrített levegő

Nyomás: 6 bar

Mennyiség: 10 m3/óra

Porelszívó ventilator teljesítménye: 5200 m3/h

Elektromos adatok

Tápfeszültség: 3 x 400 V

Vezérlőfeszültség: 24 V

Frekvencia:  50 Hz